Gesturile considerate urâte care te ajută să îți menții sănătatea. Beneficiile, confirmate de oamenii de știință

de: Ana Anițoiu
15 08. 2023

Oamenii de știință au dezvăluit că unele gesturi ce sunt în general considerate urâte ajută la menținerea sănătății. Cei mai mulți oameni au fost certați în copilărie atunci când au făcut astfel de lucruri, deoarece sunt văzute drept semne de impolitețe, nervozitate sau neatenție.

Gesturile urâte ce au beneficii pentru sănătate

Unele cercetări arată că agitația poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase, la gestionarea stresului și, în cele din urmă, poate contribui la longevitate. Astfel, gesturi precum datul din picior, foitul pe scaun și altele ar trebui să fie reconsiderate.

”Dacă ești sedentar, asta nu este bine pentru tine. Dar dacă ești sedentar și te agiți, atunci, de fapt, acest lucru îți reduce riscul de a te îmbolnăvi pe termen lung”, a explicat Janet Cade, epidemiolog nutriționist la Universitatea din Leeds, într-un episod recent al emisiunii ”The Infinite Monkey Cage” de la BBC.

Expertul în combaterea obezității James Levine, profesor de medicină la Clinica Mayo, starea de agitație în sine, numită în engleză ”fidgeting” – chiar și cea mai ușoară, cum ar fi bătaia din picior, poate ajuta la arderea excesului de energie, care altfel ar putea sfârși prin a fi depozitată sub formă de grăsime.

Un mic studiu care a măsurat cheltuielile de energie generate de gesturile ce arată stare de agitație sau ”fidgeting” la 24 de persoane a constatat că aceasta poate crește cantitatea de calorii arse cu 29% în comparație cu statul întins fără să se miște.

Exercițiile fizice, în continuare necesare

Gesturile precum legănarea sau trecerea de pe un picior pe altul crește numărul de calorii arse cu 38%, comparativ cu statul nemișcat. Cu toate acestea, în timp ce mișcările precum ”fidgeting-ul” contribuie la echilibrul energetic al organismului, ele nu înlocuiesc mișcarea sau exercițiile fizice.

„Seamănă cu bujiile unei mașini”, a explicat Levine, spunând că bujiile funcționează atunci când cheia este în contact, dar mașina se mișcă doar dacă șoferul apasă pe accelerație. În analogia sa, scânteile sunt niște frământări care apar indiferent de situație, dar alegerea de a răspunde la ele – apăsarea accelerației – deblochează beneficiile, potrivit BBC.

Un studiu a arătat că supraalimentarea poate declanșa o creștere a cheltuielilor energetice prin intermediul stării de agitație cu 700 de calorii pe zi, deoarece participanții s-au mișcat mai mult în mod subconștient, inclusiv mergând mai energic.

Această „termogeneză prin activitate fără exerciții fizice„, așa cum Levine și echipa sa descriu agitația, a reprezentat o diferență de 10 ori mai mare în ceea ce privește depozitarea grăsimilor.

Constatarea este valabilă și la animale. Oamenii de știință au observat că păsările cântătoare, cum ar fi cintezele, nu par să se îngrașe niciodată. Acest lucru se datorează faptului că ele își ajustează inconștient eficiența cu care folosesc energia din hrană prin schimbarea frecvenței bătăilor aripilor sau a tiparelor trilului, susține biologul de mediu Lewis Halsey de la Universitatea din Roehampton.

Vestea bună este că persoanele care au mai puține impulsuri de a se mișca sau care pur și simplu rezistă impulsului de a se agita pot profita de beneficiile agitației prin utilizarea unor îndemnuri, cum ar fi un dispozitiv de urmărire a fitnessului cu vibrații, pentru a se mișca mai mult.

Altfel, își pot schimba rutina sau mediul pentru a-i încuraja să se agite și să se miște, de la a sta în picioare în timp ce răspund la un apel telefonic la planificarea unor întâlniri pe jos.

În afară de controlul greutății, printre beneficiile agitației se numără: sprijinirea concentrării, prevenirea bolilor arteriale, dar și o contribuție la longevitate. Cel din urmă beneficiu este explicat prin faptul că agitația reduce stresul cronic și sedentarismul – despre care se știe că duc la boli cardiovasculare, diabet și obezitate, precum și la creșterea riscurilor de depresie și anxietate.